Blogikysely

Blogikysely

Suomen ensimmäiseen kattavaan blogikyselyyn vastasi 354 henkilöä. Lue raportti ja tiedät minkälainen Suomalainen bloggaaja on?

Kommentoi

Millonkas näitä tuloksia saa? Vastasin jo pidemmän aikaa sitten

Odotellaan nyt vielä että vastauksia tulisi lisää…

Aika harvakseltaan noita näyttää enää tulevan, kun muutama kuukausi sitten oli jo 270 vastannutta. Tuskin paljoa yli kolmensadan nousee, vaikka pitäisikin vielä puoli vuotta auki.

Kommentoin kyselyä omaan blogiini. Ennen kaikkea toivoisin, että analysoisit avoimia kommentteja vähän tarkemmin, nyt jokainen joutuu itse penkomaan sieltä, löytyykö mitään kiinnostavaa.

Pidin marraskuussa viikon verran toisessa blogissani siihen liittyvää kyselyä ja sain 147 vastausta. Siihen verrattuna tässä kyselyssä jäätiin aika pieneen määrään, mutta toki kyselykin oli varsin pitkä ja kysymyksissä haluttiin tietää henkilökohtaisempia tietoja (puoluekannat jne.).

Tiedän, ettei äidinkielesi ole suomi, mutta kyllä kieliasun hiomisen olisi varmaan voinut jollakin teettää?

En ajatellut analysoida tuloksia ja annan mielellä sen mahdollisuuden muille!

Kielivirheitä oli varmaan ja se ei ole mitään uutta :-) ja vastaanotan mielellä korjauksia.

Hmm, anteeksi nyt vain tutkija-asenteestani johtuva "nillittämiseni", mutta miksi et kyselyn tekijänä itse ei analysoi vastauksia?

Mikä sinusta itsestäsi oli vastauksissa mielenkiintoisinta? Mitä itse hyödyt tällaisesta kyselystä?

"miksi et kyselyn tekijänä itse ei analysoi vastauksia?" Nyt olen vähän ilkeä, mutta en voi sille mitään – tuossa oli kielivirhe. Anyway, koen nimenomaan että olin kyselyn tekijä ja halusin tuottaa tätä dataa jota muut voivat analysoida jos haluavat.

"Mikä sinusta itsestäsi oli vastauksissa mielenkiintoisinta?" Mm se että vastaukset olivat hyvin samanlaisia kuin ruotsissa, noin 20 % käyttää blogien lukemiseen viikossa 6-10 tuntia, blogien lukeminen on pois TV katselusta ja että vain 20 % käyttävät Technoratia ja 70 % blogilistaa.

"Mitä itse hyödyt tällaisesta kyselystä?" Olin kiinnostunut vastauksista ja uskon että monin muukin on – that´s all.

Joo, kielivirhe lipsahti, en todellakaan ole täydellinen :) En minä blogien kommenttien tai postausten oikeakielisyyttä viilaa, koska onhan minullakin lähes jokaisessa omassa blogitekstissä joku virhe tai useampikin. Mutta "virallisemmasta" tekstistä (jollainen kyselysi raportti käsittääkseni on) odotan enemmän, koska kieliasu luo vakuuttavuutta.

Kvalitatiivishenkisenä tutkijana avoimet vastaukset ovat tällaisissa kyselyissä usein se suola, ja nyt ne mielestäni raportissasi jäävät hyödyntämättä ja täysin sivurooliin. Kvantitatiiviset prosenttiluvut tuot esiin kertoessasi, millainen on keskiverto kyselyyn vastannut, mutta avoimet kysymykset ohitat ja jätät vastuun näin lukijoille. Se on sääli, sillä niiden pienellä pohdinnalla sieltä olisit varmasti saanut kiintoisia nostoja. Tuskin näitä vastauksia kovin moni muu jaksaa ryhtyä analysoimaan sen enempää: kysely on aina tekijänsä näköinen ja hänen tuotoksensa, ja analyysinkin pitäisi mielestäni lähteä nimenomaan tekijästä/teettäjästä.

Minulla taitaa olla yliopisto ajasta kulunut niin paljon aikaa että olen päässyt eroon tai unohtanut tutkijan roolin ja tein tosiaan tämän kyselyn ilman mitään sen kummempia ajatuksia. Korostan vielä että kyse on kyselystä ei tutkimuksesta.

Onkin jo odoteltu näitä :)
Pienenä mainostuksena: Oma blogikyselyni starttaa ensi viikolla.
Kyselyn tavoitteena on tutkia bloggaajien suhtautumista yritysblogeihin.

Ja hyvä mainostus olikin, kun linkki meni päin seiniä. Spämspäm.

Nico: En todellakaan ole suhtautunut kyselyysi tutkimuksena, mutta mielestäni on myös vastaajien kannalta harmillista, jos toteat, että "toteutit kyselyn ilman mitään sen kummempia ajatuksia". On vastaajien kunnioittamista kertoa, MIKSI asia kiinnostaa: silkka uteliaisuus vai mahdollisuus hyödyntää tuloksia jotenkin omassa blogaamisessa, yritystoiminnassa tms.

Pelkään myös sitä, että kohta näitä kyselyitä tunkee blogaajille niin monta, ettei kukaan enää halua vastata. Tällöin ne oikeatkin tutkimukset jäävät ilman vastaajia. Nettikyselyiden teko on kuitenkin varsin helppoa.

Mutta siis joka tapauksessa kiitos tästä! Ja Juuson "spämmeihin" olenkin jo reagoinut :D

"mielestäni on myös vastaajien kannalta harmillista, jos toteat, että "toteutit kyselyn ilman mitään sen kummempia ajatuksia"

Harmillisempaa olisi varmaan jos keksisin jonkun syyn? Eli vastaus on ilman mitään sen kummempia ajatuksia. Ehkä se että Ruotsissa oli tehty kysely ja se oli saanut hyvän vastaanoton ja tulokset olivat kiinnostaneet monia oli yksi syy. Ei tässä kyselyssä ollut kyse mistään sen enemmästä, kummallisemmasta tai syvemmästä ajatuksesta kun että tulokset kiinnostavat minua ja varmaan muitakin.

"On vastaajien kunnioittamista kertoa, MIKSI asia kiinnostaa". Kyllä noinkin voi ajatella, mutta itse olen aivan eri mieltä. Olen vastannut netissä ja "oikeassa elämässä" lukuisiin mielenkiintoisiin kyselyihin joissa ei selviä miksi kysely tehdään tai miksi kyselyn aihe kiinnostaa. Kun mietin asiaa niin eikö suurin osa kyselyistä ole tällaisia.

"Pelkään myös sitä, että kohta näitä kyselyitä tunkee blogaajille niin monta, ettei kukaan enää halua vastata." Vietän aika paljon aikaa netissä enkä ole törmännyt moneen tällaiseen tai edes sitä edes aiheelta lähellä olevaan kyselyyn. En usko että sinun kannattaa tätä pelätä.

"Tällöin ne oikeatkin tutkimukset jäävät ilman vastaajia. Nettikyselyiden teko on kuitenkin varsin helppoa." Öh? Mikä on oikea ja minä väärä kysymys, kysely tai tutkimus? Kuulostaa jotenkin elitistiseltä ajattelulta tai tutkijasnobbailulta. Ja onhan se kiva että kyselyiden teko on helppoa ja kaikkien ulottuvilla!

Ei mielestäni syytä tarvitse keksiä, totta kai uteliaisuus on ihan riittävä motiivi. Usein kyselyjen taustalla vain on muutakin, ja uteliaisuuden perusteena on jotain, kuten esim. oman Mieto marinadi-kyselyni syy oli a) oman blogini lukijoihin kohdistuvan mielenkiinnon lisäksi b) halu testata nettikyselyn tekoa, c) selventää oman tutkimuksen taustoja ja sitä kautta omaa ajattelua, d) saada uusia näkökulmia blogiajatteluuni.

Suurimmasta osasta kyselyistä mielestäni voi helposti päätellä syyn niiden tekoon (markkinatutkimus, opinnäytetyö, tilastojen teko jne).

Ja totesin, että _kohta_ näitä kyselyitä tulee enemmänkin, en siis tarkoittanut, että niitä _vielä_ olisi ollut yhtään liikaa.

Ainakin minulle on tullut jo ähky vastaan siinä, että viitsisin vastailla kaikenlaisiin kyselyihin, vaikka muutama vuosi sitten vastasin mielelläni moniin nettiruksailuihin.

On hyvä, että kyselyiden teko on helppoa. Mutta kieltämättä tutkijasnobbailija-elitistipersoonani ajattelee, että olisi tärkeää saada sellaista tietoa, jossa otanta, analyysi yms. olisivat kohdallaan ja vakuuttavia, ja todella toivon, että joku taho tekee sellaisen. Tällaisesta tarkoitin puhuessani "oikeasta", enkä sillä halunnut väittää, että jokin kysely olisi "väärä".

Esim. Juuson mainitsemaa, tekeillä olevaa opinnäytetyöhön liittyvää kyselyä tuen täysin ja odotan mielenkiinnolla, mitä hän saa siitä irti.

No huh, yhteenveto on ainakin karmeaa luettavaa. Mitenkähän "tutkija" on päätynyt esimerkiksi väitteeseen, että keskimääräinen "bloggaaja" ( != blogien lukija ) ei käytä RSS-lukijaa, vaikka vastausten mukaan jakauma on seuraavanlainen: useimmiten 22,9%, joskus 22,4%, en koskaan 39,7%, en tiedä 15%. Kyllähän noista joutuu päättelemään että keskimääräinen "bloggaaja" KÄYTTÄÄ RSS-lukijaa, kun en tiedä -saraketta ei voi laskea.

Kirjoita kommentti

(required)

(required)